Hvad er Spangsberg?
Spangsberg er en ostetype, der fremstilles i Danmark. Det er en halvblød ost, der har en mild smag. Konsistensen af Spangsberg-ost er cremet og glat. Det er en god ost til at bruge på kiks eller i sandwiches.
Spangsberg-ost er fremstillet af komælk. Mælken pasteuriseres, og derefter tilsættes løbe til den. Løbe er et enzym, der hjælper mælken med at størkne, så den kan blive til ost. Mælken stivner derefter i ca. en time.
Når mælken er stivnet, skæres den i små stykker og opvarmes derefter. Opvarmningen er med til at fjerne eventuel valle fra mælken. Valle er en væske, der indeholder proteiner og andre næringsstoffer. Når vallen er blevet fjernet, størkner den resterende mælk, og det danner Spangsberg-osten
Ostemassen anbringes derefter i forme og presses, så den formes til blokke. Når blokkene er afkølet, pakkes de ind i plastik og sættes på køl. Osteblokkene lagrer derefter i mindst fire uger, før de er klar til at blive spist
Spangsberg-osten smager bedst, når den serveres ved stuetemperatur. Så kommer ostens smag rigtig til udtryk. Når osten serveres ved stuetemperatur, er dens konsistens også bedst. Spangsberg-ost kan opbevares i køleskabet i op til to måneder.