Fine skærebrætter til dit køkken

Fine skærebrætter til dit køkken

Skærebrætter er vigtige i køkkenet, da de giver en sikker og effektiv overflade til tilberedning af mad. Men det er ikke bare et hvilket som helst skærebræt, du har brug for – at vælge det rigtige kan være nøglen til vellykket madlavning. 

Skærebrætter af træ har været blandt de mest populære materialer i mange år takket være deres hårde overflader og holdbarhed. De findes i en række forskellige størrelser og former, og tykkere brætter foretrækkes frem for tyndere brætter, som kan blive skæve med tiden. Træbrætter er nemme at rengøre og oliere regelmæssigt, ligesom de er naturlige og æstetisk tiltalende. Ulempen er, at de lettere kan rumme bakterier end andre materialer, så de skal rengøres ofte med varmt sæbevand og bør ikke bruges til råt kød eller skaldyr. 

Skærebrætter af plast er et alternativ til skærebrætter af træ. De er billigere og fås i et bredere udvalg af farver end trævarianter – ideelle til farvekodning af forskellige ingredienser under madlavningen. Plastikbrætter er også lettere end træbrætter, selv om de med tiden let kan blive ridset eller beskadiget på anden måde. Ligesom træbrætter skal plastikbrætter også rengøres efter hver brug med varmt sæbevand, men de kan normalt komme i opvaskemaskinen bagefter for at gøre det mere bekvemt. 

skærebræt af glas er endnu en mulighed for både hjemmekokke og kokke. I modsætning til plastik- eller træbrætter har glasskærebrætter en ikke-porøs overflade, hvilket betyder, at ingen bakterier kan blive fanget i overfladen – hvilket gør dem ideelle til håndtering af råt kød eller fisk og skaldyr, hvis du ikke ønsker krydskontaminering mellem ingredienser under madlavningen. Glas er også let at rengøre med varmt sæbevand og kan endda vaskes i opvaskemaskinen, hvis du foretrækker det! Disse typer skærebræt kan dog være glatte, når de er våde – noget, du skal være opmærksom på, når du tilbereder mad på dem! 

Skærebrætter af bambus bliver mere og mere populære i disse dage på grund af deres slidstærke natur, men alligevel lette fornemmelse sammenlignet med deres modstykker af træ – og så ser de også godt ud! Bambus er naturligt antibakterielt på grund af dets høje indhold af lignin (en naturlig egenskab, der findes i alle træsorter), hvilket betyder, at det er sikkert at håndtere råt kød uden at skulle bekymre sig om forurening fra andre ingredienser. Det er dog vigtigt, ligesom andre før det på denne liste, at bambus-skærebrætter også skal vaskes regelmæssigt med varmt vand og sæbe efter hver brug og derefter lade dem tørre helt, før de opbevares sikkert igen, når du er færdig med dine madlavningsopgaver! 

Endelig er der komposit-skærebrætter fremstillet af polyethylen (ofte kaldet poly), som kombinerer elementer fra både træ- og plastmodeller: de giver en endnu stærkere overflade og er samtidig lette! Disse typer af bræt kan også holde bedre til knive i længere perioder sammenlignet med andre varianter på denne liste; selvom poly kan blive ridset med tiden, afhængigt af hvor skarpe dine knive er – så vær forsigtig, når du bruger dem!